Onder de loep:

Video Optics

Video Optic projector


Video Optic uit Duitsland levert Glasscreen en bouwt standaard projectoren om naar telecine. De film wordt via twee lenzen en een omkeerprisma op de ccd van een camera geprojecteerd. Voor de lens van de camera en projector worden 50 mm lenzen gebruikt. De projector draait met 18 of 24 bps en wordt het beeld door de variabele sluiter van de camera synchroon gemaakt waardoor een flikkering vrij beeld ontstaat. Video Optic maakt vaak gebruik van de Hitachi camera HV-D30 die ook in de FlashScan8 zit. De kleuren zijn kunstmatig en is het beeld niet echt scherp. Door de grote opening van de vlinder van de projector is de emulsie onrustig en hinderlijk in beweging. De balans tussen licht en donker is niet optimaal. Lichte partijen stralen vaak kapot en donkere partijen lopen dicht.

Een apparaat zoals deze door Video-Optic wordt geleverd. Door de losse opstelling van projector, prisma en camera is het geheel niet erg stabiel. Een paar honderdste micron beweging is voldoende om de emulsie onrustig te maken en de scherpte te verminderen.

De Glasscreen is ontwikkeld om mensen zelf hun films te digitaliseren. Wat men vaak niet weet is dat er meer komt kijken dan alleen een glasscreen, camera en projector. De lichtbron zal moeten worden aangepast om hotspot te voorkomen en dient de camera een variabele sluiter te hebben om geen flikkeringen te krijgen. Ook hier geldt dat de losse opstelling instabiel is waardoor beweging-onscherpte ontstaat en scherpte minder wordt.

Dat het bij Video-Optic niet altijd goed gaat getuigen deze foto's. Bij deze klant was alles scheef in elkaar gelijmd. Zelfs op het glas van de lens zat lijm. Volgens Video-Optic was het allemaal niet zo erg. Ook kreeg deze klant een andere lens geleverd als oorspronkelijk was besteld en betaald. Deze klant had een advocaat nodig om uiteindelijk zijn geld terug te krijgen.