Onder de loep:

FlashTransfer Choice

FlashTransfer Choice


De nieuwe scanner van MWA is de FlashTransfer Choice. MWA heeft bij deze scanner gekozen voor framescannen waarbij ieder beeldje wordt gefotografeerd. Gezien de belangstelling in de markt kon MWA niet achterblijven deze scanmethode te gaan gebruiken. De scanner kost € 78.000 exclusief BTW en wordt geleverd met een DEL Precision T7500 workstation.


Zoals we van MWA gewend zijn, wordt ook bij deze scanner geheimzinnig gedaan over de gebruikte camera. De image size van 2336X1752 pixels doet verraden dat het een Kodak KAI 04050 sensor betreft die  gebruikt wordt in o.a. de Prosilica GX 2300 van AVT.


Het is jammer dat gebruik is gemaakt van één CCD camera. Dit is een gepasseerd station wat is  achterhaald door nieuwere technieken.


Nadeel van één CCD camera is, dat gebruik wordt gemaakt van een Bayer filter. Deze debayering is vaak in donkere partijen te zien en zorgt voor een niet professioneel resultaat.


Tevens wordt de resolutie per kleur opgedeeld zodat niet kan worden uitgegaan van de volledige resolutie van de sensor. Zo is groen meer vertegenwoordigd dan rood en blauw. Reden is, dat groen het luminance kanaal vertegenwoordigd waarbij helderheid belangrijker is dan het chrominance kanaal waar rood en blauw in zitten.

De lichtbron bestaat nog steeds uit drie kleuren leds waarmee volgens MWA kleuren kunnen worden gecorrigeerd. Iedere FlashScan gebruiker weet dat dit niet mogelijk is. Door het gebruik van drie kleuren leds ontstaat dispercie of kleurshifting. Onderwerpen met een hoog contrast vertonen kleurfranjes. Deze kleurfouten wordt chromatische aberraties genoemd. Tevens hebben donkere partijen vaak een verkeerde onderkleur.


Optical scratch concealment zoals MWA het noemt zorgt voor het minder zichtbaar zijn van stof en krassen. Bij deze techniek wordt ook scherpte gereduceerd.


De scanner kan alle formaten tot 28 mm verwerken. Standaard is de scanner uitgevoerd voor 8 en 16 mm. Voor 9,5, 17,5 en 28 mm moet een meerprijs worden betaald. De scanner verwerkt zowel magnetisch als optisch geluid.


Mechanisch gezien is MWA in staat een geweldig mooi loopwerk te maken. Ook de bijgeleverde software mag een pluim hebben. Maar waar het uiteindelijk om gaat en waar MWA het meest geheimzinnig over doet, is de camera. Tevens is belangrijk welk principe voor het framescannen wordt gebruikt.   Dit is af te leiden van de gebruikte lichtbron en is het resultaat met drie kleuren LED’s al voorspelbaar voordat we iets hebben gezien.

Het Bayer principe

Twee fragmenten uit een film gedigitaliseerd met een FlashScan8.


Langs de haren, hand en broek is chromatische aberratie duidelijk zichtbaar. Iedere FlashScan 8 en HD gebruiker herkent dit verschijnsel.

Oorzaak is het gebruik van drie kleuren leds waarbij de kleuren niet goed door het objectief kunnen worden afgebogen.