Het nieuwe paradepaardje van MWA uit Duitsland is de FlashScan HD. De machine valt onder de categorie projectie en maakt gebruik van een videocamera. We hebben de mogelijkheid gehad deze machine onder de loep te nemen en ermee te testen.


We hebben de machine uitgepakt en op tafel gezet. De eerste indruk is een verzorgde machine. De onderdelen zijn netjes afgewerkt. We zetten een film op de machine en d.m.v. twee knoppen links en rechts wordt de film automatisch gespannen.


Nu is het de beurt aan de software. De machine wordt door de bijgeleverde software aangestuurd. Een beetje onhandig schuiven we met de parameters. De machine luistert nauwkeurig en de film loopt.


We zetten het kader goed en zoomen in om het beeld te positioneren. Nu scherp stellen, maar dat lukt niet. Het is net of we bij een optimale scherpte een onscherpe film hebben. De kleuren zien er flets uit.


De eerste indruk is, dat het aan de buitenkant een verzorgde machine is maar de kwaliteit van de uiteindelijke scan minimaal. Niet wat je van een machine van € 45.000,- excl. btw mag verwachten.


We gaan de machine eens aan de binnenkant bekijken.

Onder de loep:

FlashScan HD van MWA

Na het verwijderen van de kap kijken we naar de binnenkant van de machine. Het geheel maakt een rommelige indruk en ziet er minder fraai uit  dan we gedacht hadden.

Het hart van de scanner, waar het uiteindelijk om gaat, is de camera. Gekozen is voor een Hitachi HD HV-D30, een 1/3 inch 3 C-Mos videocamera.


Omdat een C-Mos camera na enkele uren te warm wordt en ruis gaat veroorzaken, is een ventilator geplaatst.


Het objectief is een Schneider Kreuznach 25 mm componon.

De lichtbron bestaat uit vier leds waarvan het licht d.m.v. glasstaafjes naar het filmvenster wordt gebracht.


De ”speciale” lichtbron, zoals MWA dit noemt, zou stof en krassen reduceren.

Conclusie:


Het bedienen van de scanner moet je onder de knie krijgen. Het softwarematig bedienen van de functies is in eerste instantie niet eenvoudig. De kleuren zijn flets en de scherpte ver van optimaal. De kwaliteit die uit de FlashScan HD komt mag matig  tot slecht genoemd worden. Met een projector verkrijgt men hetzelfde resultaat of zelfs beter.

Super 8 mm gescand met FlashScan HD